November 24, 2023

De Wereld van Morgen: Het ABC van ESG

Tijdens onze afgelopen kennissessie stond duurzaamheid centraal. De ontwikkelingen liegen er niet om: duurzaamheid is geen hippe trend, maar een essentiële pijler voor de toekomst van vastgoedbeheer. Met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in het verschiet, staat de vastgoedsector voor een grote uitdaging én dus ook kans.

Een goed begin is het halve werk

Zo trapte de kennissessie af met het begin van ESG (Environmental, Social, and Governance). Het begrip ESG heeft zijn oorsprong namelijk al in de jaren '90. Toen nog een beweging die vrijwillig was, maar nu steeds meer wettelijke vormen aanneemt. ESG kan gezien worden als een reactie op uitdagingen zoals klimaatverandering, maatschappelijke druk en de noodzaak voor transparantie en consistentie in bedrijfsvoering.

Voorbeelden zoals de klimaatrechtzaak tegen Shell en het sjoemeldieselschandaal van Volkswagen tonen aan hoe belangrijk milieubewustzijn en goede governance zijn geworden. Later kwamen de verschillende juridische kaders en vertaling naar de praktijk aan bod.

Want wat je ook van duurzaamheid vindt, de juridische eisen liegen er niet om. Zo komt er enorm veel wetgeving op ondernemers af in het kader van verantwoording over duurzaamheid. Zonder de juiste kennis en voorbereiding is beginnen aan een duurzaamheidsplan als water naar de zee dragen.

De Impact van CSRD en andere regelgeving

Een voorbeeld van recente duurzaamheidswetgeving is de Corporate Sustainability Reporting Directive. De CSRD eist van grote ondernemingen om vanaf boekjaar 2024 uitgebreid te rapporteren over ESG-onderwerpen. Deze rapportage omvat niet alleen de duurzaamheidsrisico’s die een onderneming beïnvloeden, maar ook de impact van de onderneming op de samenleving en natuur. Het totale plaatje dus. Ausems speelt in op deze ontwikkeling door klanten te ondersteunen bij het naleven van deze en andere relevante wet- en regelgeving, zoals de EU Taxonomie en het Parijs Akkoord.

De Rol van Ausems: Van Theorie naar Praktijk

Ausems helpt klanten om de juridische en maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar de praktijk. Zo bieden we een breed scala aan diensten omtrent ESG aan:

  • Due diligence gericht op ESG
  • ESG-quick scans
  • Ondersteuning bij het behalen van BREEAM-certificering
  • Assessments om te voldoen aan de EU Taxonomie
  • Advies over erkende maatregelen voor besparingen

Daarbij richten we ons volledig op de specifieke behoeften van onze klanten en zorgen we dat het vastgoed onder ons beheer voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en wetgeving.

Duurzaam vastgoedbeheer is een cruciale stap naar een verantwoorde toekomst. Ausems staat klaar om u te begeleiden bij het navigeren door deze complexe maar essentiële veranderingen. Met onze expertise en diepgaande kennis van ESG en duurzaamheid, zijn wij uw partner in het realiseren van een duurzame vastgoedstrategie. Bent u bezig met verduurzaming of weet u niet waar u moet beginnen? Neem contact op met Matthias (+31 6 27 42 23 36) of Raquel (+31 6 11 06 36 18).

Wil je hierop reageren?

Bent je het eens met dit artikel, of juist helemaal niet? Laat het weten, we gaan namelijk graag het gesprek aan.
Plaats uw reactie