Na onze eerdere verkenning van de betekenis van ESG en duurzaamheid kunnen we zeker stellen dat deze combinatie onmisbaar is in de vastgoedsector. De ESG-rapportages vormen een onmisbaar instrument voor bedrijven die streven naar verantwoord ondernemen. Het biedt namelijk een totaalbeeld van de impact die een bedrijf heeft op het milieu, de samenleving en het bestuur. Wij streven ernaar (vastgoed)bedrijven te ondersteunen bij hun eerste stappen richting een ESG-rapportage, maar voor zij die zich vast willen inlezen op de inhoud zetten we het even op een rijtje.
Een van de vele voordelen van een ESG-rapportage is dat het proactief risicobeheer biedt. Hiermee kunt u als beheerder of eigenaar vooruitziend risico's identificeren, beoordelen en beheren. Deze risico's houden verband met milieu, sociale kwesties en bestuur in zakelijke context. Per onderdeel van een ESG-rapportage (environmental, social en governance) zijn er verschillende maatregelen te nemen die weer verschillende voordelen opleveren in het duurzame domein.
Auteur: Raquel Kemper
Hier spreken we over de milieuoverwegingen die een bedrijf maakt. Een vastgoedbedrijf kan bijvoorbeeld streven naar energie-efficiente en gebruik maken van duurzame bouwmaterialen. Niet alleen met het oog op het verminderen van de ecologische voetafdruk, maar ook als reactie op mogelijke risico's zoals de mogelijk strengere regelgeving met betrekking tot energieprestaties van gebouwen. Door de ecologische impact mee te nemen door middel van ESG, wordt er (onbewust) rekening gehouden met klimaatverandering! Dat kan op verschillende manieren binnen het environmental gebied:
Daarnaast kan de vastgoedsector rekeningen houden met klimaatverandering bij het plannen van nieuwe projecten. Risico’s zoals overstromingen, stormen en stijgende zeespiegels kunnen de waarde van onroerend goed aanzienlijk beïnvloeden. Door de overwegingen te integreren kunnen vastgoedbedrijven bijvoorbeeld kiezen voor locaties met een lager risico op natuurrampen en investeren in klimaatbestendige infrastructuur.
Op het gebied van sociale overwegingen wordt de nadruk gelegd op werknemersbetrokkenheid, diversiteit en inclusie. Bedrijven die deze aspecten serieus nemen, verminderen het risico op arbeidsconflicten, juridische geschillen en reputatieschade. Een bedrijf dat actief werkt aan het bevorderen van een inclusieve werkomgeving kan bijvoorbeeld profiteren van een hogere medewerkerstevredenheid en lagere personeelsverloopkosten.
Door de sociale aspecten van ESG op deze manieren te integreren, kunnen bedrijven niet alleen risico's minimaliseren, maar ook positieve veranderingen bevorderen en een duurzaam concurrentievoordeel opbouwen.
Governance-aspecten richten zich op transparantie van bedrijfspraktijken, de kwaliteit van bestuur en bescherming van aandeelhoudersbelangen. Bedrijven die sterke governance-principes hanteren, verminderen risico op financiële fraude, onethisch gedrag en juridische sancties.
Inzicht in elk onderdeel van ESG biedt bedrijven niet alleen de mogelijkheid om mogelijke risico’s te identificeren en te verminderen, maar ook om kansen voor verduurzaming te herkennen. Zoals u ziet zijn er veel keuzes te maken om hier pro-actief aan deel te nemen, het team van Ausems biedt hierin een ondersteunende rol. Door duurzaamheid als integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie te beschouwen, kunnen ondernemingen niet alleen maatschappelijke waarde creëren, maar ook hun eigen veerkracht vergroten in een steeds veranderende zakelijke omgeving. Door dit allemaal inzichtelijk te maken als onderdeel van ESG, kan hierop worden effectief worden ingespeeld.
Weet u niet waar u moet beginnen of wilt u eens een tweede paar ogen op uw rapportage hebben? Neem contact op met onze duurzaamheidspecialisten Matthias de Leeuw (+31 6 27 42 23 36) en Raquel Kemper (+31 6 11 06 36 18).